Малавывучаныя аспекты выкладання кітайскай мовы як замежнай ва ўстановах вышэйшай адукацыі - Ло Сюань,; Ма Лун, (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2022)
Апісваюцца цяжкасці навучання студэнтаў кітайскай мове як замежнай. Матэрыялам даследавання паслужылі навуковыя працы і вучэбныя дапаможнікі расійскіх, беларускіх і кітайскіх лінгвістаў, метадыстаў, выкладчыкаў кітайскай мовы як замежнай. Выяўляюцца малавывучаныя аспекты іншамоўнага навучання студэнтаў. Адсутнасць добра распрацаваных спосабаў і метадаў адбудоўвання натуральнага моўнага асяроддзя, а таксама неўжыванне іх на занятках зніжаюць матывацыю навучэнцаў. На ўроках недастаткова выкарыстоўваецца кантрасна-супастаўляльны метад, які спрыяе пераадоленню міжмоўнай інтэрферэнцыі і фарміраванню міжкультурнай камунікатыўнай кампетэнцыі. Без належнай увагі застаюцца пытанні культурнай канатацыі кітайскай лексікі і методыка працы над граматычнымі, лексічнымі і маўленчымі памылкамі. У мэтах апускання навучэнцаў у культурна-моўнае асяроддзе прапануецца праводзіць на базе ўстаноў вышэйшай адукаціі сумесныя заняткі беларускіх студэнтаў, якія вывучаюць кітайскую мову, і кітайскіх студэнтаў, якія авалодваюць рускай мовай, актыўна выкарыстоўваць кітайскі месенджар WeChat, прымяняць інавацыйныя тэхналогіі ў навучанні, сумесна з кітайскімі выкладчыкамі распрацоўваць комплексы анлайн-урокаў і методыку выпраўлення памылак у вусным і пісьмовым маўленні навучэнцаў, шукаць шляхі пераадолення культурных стэрэатыпаў, а таксама надаваць большую ўвагу міжкультурным і моўным канфліктным сітуацыям.
Keywords: кітайская мова як замежная; камунікатыўны метад навучання; моўнае асяроддзе; моўная карціна свету; кантрастна-супастаўляльны аналіз; маўленчыя практыкаванні; культурная канатацыя; міжкультурная камунікатыўная кампетэнцыя; Рэспубліка Беларусь