Канфлікт у аповесці А. П. Чэхава «У яры»: аксіялагічны аспект - Калютчик, Наталья Фёдоровна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2022)
Канфлікт у аповесці А. П. Чэхава «У яры» разглядаецца ў аксіялагічным аспекце як каштоўнасная палярызацыя ідэйна‑вобразнай сістэмы мастацкага твора. Эксплікуецца хрысціянская семантыка канфлікту ў аповесці. У адпаведнасці з прынцыпам ізамарфізму (А. П. Чудакоў) канфлікт прасочваецца на такіх узроўнях мастацкай сістэмы твора, як прастора, сістэма персанажаў, сюжэт, унутраны свет героя. Навізна даследавання вызначаецца раскрыццём асаблівай музычна-лірычнай прыроды канфлікту аповесці «У яры»: паэтыка адкрытых апазіцый у чэхаўскай індывідуальна‑аўтарскай мадэлі канфлікту падпарадкавана прынцыпу кумуляцыі антынамічных матываў, у сувязі з чым выяўляецца несупадзенне дыскурсіўных межаў канфлікту і тэксту. Над канфліктнай сітуацыяй у эмпірычным жыцці надбудоўваецца шэраг матываў і вобразаў, пададзеных па‑за сістэмай падзей. Упершыню ў якасці сэнсавага фокусу канфлікту разглядаецца ўнутраны свет пратаганіста, сюжэтна неактыўнага, які не выступае на баку Ліпы ці Аксінні – удзельніц канфлікту.
Keywords: проза Чэхава; канфлікт; аксіялогія; бінарная апазіцыя; ізамарфізм; матыў; пасхальнасць