Тыпы і функцыі непрамой камунікацыі ў прозе І. А. Буніна - Міхальчук, Наталля Аляксандраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2023)
Даследуецца праблема непрамой камунікацыі ў прозе І. А. Буніна 1900–1930-х гг. Акрэсліваецца роля непрамых выказванняў у фарміраванні маўленчых паводзін персанажаў. Даказваецца, што ў гаворцы сялян нярэдка ўжываюцца невыразныя адказы, адрасаваныя памешчыкам. Яны рэалізуюцца пры дапамозе спецыфічных маўленчых тактык. Важнае месца ў дыскурсах сялян займаюць маўленчыя акты намёку, а таксама сентэнцыйныя рэалізацыі камунікатыўных намераў, сярод якіх пераважаюць непрамыя выказванні. Гэтыя тыпы непрамой камунікацыі з’яўляюцца ўніверсальнымі, звернутымі да розных адрасатаў. Маўленчыя акты намёку адлюстроўваюць прытрымліванне сялян сацыяльных норм. Абгрунтоўваецца, што ў гаворцы памешчыкаў часта прысутнічаюць рытарычныя пытанні, адрасаваныя прадстаўнікам свайго сацыяльнага класа. Асноўная функцыя гэтых пытанняў заключаецца ў паніжэнні катэгарычнасці выказванняў.
Keywords: непрамая камунікацыя; невыразны адказ; намёк; сентэнцыйная рэалізацыя інтэнцыі