Мадэлі развіцця дыялогу з элементамі ўмяшання ў асабістую прастору суразмоўцы - Жупінская, Ганна Віктараўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2023)
На матэрыяле руска- і англамоўных медыйных інтэрв’ю разглядаецца ход развіцця дыялогу, які змяшчае элементы ўмяшання ў асабістую прастору суразмоўцы (парушэнне граніц асабістай прасторы) з боку інтэрв’юера, за якім ідзе адказ інтэрв’юіруемага, што ўяўляе сабой абаронную рэакцыю. На падставе абранай інтэрв’юіруемым рэакцыі на ўмяшанне ў яго асабістую прастору і ступені настойлівасці інтэрв’юера вылучаюцца тыповыя мадэлі развіцця такого дыялогу. Устанаўліваецца, што дыялог, які змяшчае элементы ўмяшання ў асабістую прастору суразмоўцы, развіваецца па чатырох базавых мадэлях, тры з якіх могуць быць ускладнены за кошт уключэння ў іх структуру цыклаў пытальна-адказнага тыпу. Акрамя таго, вылучаецца змешаная мадэль дыялогу, якая спалучае ў сабе элементы базавых мадэлей. Параўнальны аналіз тыповых мадэлей развіцця дыялогу дазволіў устанавіць ідэнтычнасць іх рэалізацыі ў руска- і англамоўных медыйных інтэрв’ю. Распрацоўваецца агульная схема развіцця дыялогу з элементамі ўмяшання ў асабістую прастору суразмоўцы.
Keywords: медыйнае інтэрв’ю; асабістая камунікатыўная прастора; стратэгія ўмяшання; абарончая стратэгія; мадэль развіцця дыялогу; базавая мадэль; ускладнены варыянт мадэлі; змешаная мадэль