Рэцэпцыя антычных і біблейскіх вобразаў у зборніках Р. М. Рыльке «Новыя вершы» і «Новых вершаў другая частка» ў кантэксце канцэпцыі дыялогу культур - С’янава, Настасся Яўгеньеўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2023)
На падставе рэцэпцыі антычных і біблейскіх вобразаў і матываў выяўляюцца характэрныя асаблівасці літаратурнага ўвасаблення канцэпцыі дыялогу антычнай і біблейскай культур у зборніках аўстрыйскага паэта Р. М. Рыльке «Новыя вершы» і «Новых вершаў другая частка». Абагульняюцца звесткі аб мастацкай вобразнасці зборнікаў. У духу эстэтыкі Бубера і Бахціна разглядаюцца паэтычныя вобразы і матывы ў кантэксце канцэпцыі дыялогу культур на розных узроўнях паэтыкі Р. М. Рыльке. Спляценне біблейскай і антычнай паэтыкі ў зборніках не толькі ілюструе разнастайнасць свету і магчымасць бачання ў кожным прадмеце і вобразе асаблівай рэчы ў сабе праз новую паэтычную форму вершапрадмета, але і ўвасабляе падыход паэта да кожнага прадмета (адушаўлёнага і неадушаўлёнага), з’явы, стану ці пачуцця як да пэўнага суб’екта дыялогу.
Keywords: Р. М. Рыльке; «Новыя вершы»; «Новых вершаў другая частка»; дыялог культур; антычныя вобразы; біблейскія вобразы; філасофія дыялогу