Асаблівасці ўскосных маўленчых актаў са значэннем падахвочвання ў рускай прозе 1920-х гг. - Міхальчук, Наталля Аляксандраўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2024)
Даследаваны ўскосныя маўленчыя акты з абагульненым значэннем падахвочвання ў творах рускіх пісьменнікаў 1920-х гг. Вылучаны і размежаваны іх рытуалізаваныя і нерытуалізаваныя тыпы ў прыватным дыскурсе. Абгрунтавана, што для ўскосных падахвочванняў у мастацкім тэксце названага перыяду характэрны сродкі мадальнасці са значэннем неабходнасці, канструкцыі з формамі ўмоўнага ладу і лексемамі хацець, жадаць. Вызначаны тактыкі змякчэння інтэнцыі падахвочвання. Выяўлены прычыны выкарыстання непрамых выказванняў з дадзеным значэннем. У якасці асаблівасцей ужывання ўскосных падахвочванняў у рускай прозе 1920-х гг. названы тэндэнцыі да Я-арыентаваных маўленчых паводзін, падтрымання ветлівасці і катэгарычнай рэалізацыі інтэнцый.
Keywords: непрамая камунікацыя; ускосны маўленчы акт са значэннем падахвочвання; маўленчыя тактыкі змякчэння