Нівеліраванне тэрміналагічных лакун у беларускім заканадаўстве: пытанні тэорыі і практыкі - Лавіцкі, Антон Аляксеевіч; Дзядзінкін, Аляксандр Леанідавіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2024)
Паказаны магчымасці сучаснай юрыслінгвістыкі, у прыватнасці яе падгаліны – судовай лінгвістычнай эксперталогіі, у вырашэнні пытанняў нівеліравання заканадаўчых лакун. На матэрыяле падрыхтаваных аўтарамі па заданні органаў следства і дазнання экспертыз канфліктагенных тэкстаў, судовых пастаноў, апублікаваных у адкрытым банку дадзеных, а таксама дыспазіцый асобных артыкулаў адміністрацыйнага, грамадзянскага і крымінальнага кодэксаў прадстаўлены прапановы па ўнясенні змен у беларускае нацыянальнае заканадаўства. Абгрунтавана неабходнасць удакладнення і юрыдычнага замацавання азначэння паняцця вербальнага экстрэмізму як формы рэалізацыі экстрэмізму, якая выяўляецца ў змесце прадуктаў маўленчай дзейнасці, у тым ліку прадуктаў – вынікаў генерыравання праграмамі імітацыі чалавечых паводзін. Дадзены фармуліроўкі катэгорый варожасці і звады, якія кваліфікуюць склад злачынства, прадугледжанага арт. 130 Крымінальнага кодэкса Рэспублікі Беларусь, а таксама катэгорый гонару, годнасці і дзелавой рэпутацыі як паняційных кампанентаў арт. 153 Грамадзянскага кодэкса Рэспублікі Беларусь. Аргументавана патрэбнасць у дапаўненні фармуліроўкі арт. 188 Крымінальнага кодэкса Рэспублікі Беларусь «Паклёп», а менавіта ў прылічэнні да разраду паклёпніцкіх выказванняў выдумак як формы распаўсюджвання загадзя ілжывай інфармацыі ва ўскосных маўленчых актах. Прапанавана выключыць характарыстыку наўмыснасці з дыспазіцыі арт. 10.2 Кодэкса аб адміністрацыйных правапарушэннях Рэспублікі Беларусь з-за неадпаведнасці свайму юрыдычнаму значэнню ў фармуліроўцы паняцця абразы.
Keywords: судовая лінгвістычная экспертыза; вербальны экстрэмізм; варожасць; звада; абраза; пагроза; паклёп