Беларуская літаратура XI–XXI стст.: станаўленне і эвалюцыя жанраў - Сінькова, Людміла Дзмітрыеўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2024)
Прадстаўлены даследаванні па праблеме руху жанравых форм у айчынным мастацкім пісьменстве, праведзеныя навукоўцамі кафедры гісторыі беларускай літаратуры філалагічнага факультэта Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта ў 2023 г. Вылучаны жанравыя працэсы ў тэкстах старабеларускай аратарскай прозы ХІІ–ХІІІ стст., помніках кніжнасці ХVІ – пачатку ХVІІ ст., апісаны жанравы сінкрэтызм у палемічных творах канца ХVІ – першай паловы ХVІІ ст., ахарактарызаваны інавацыі ў жанравай сістэме беларускай паэзіі і прозы ХІХ і ХХ–ХХІ стст. Акрэслены перспектывы кампаратыўнага і семіятычнага даследавання жанравых канонаў і іх мадыфікацый у сучасным айчынным літаратуразнаўстве.
Keywords: беларуская літаратура; фальклор; літаратурныя помнікі; аратарская проза; палемічная літаратура; жанравы канон; жанравы рух; жанравыя мадыфікацыі; жанравы сінкрэтызм; фармат