Фразеалагізмы з кампанентамі ворота, вароты, 门/大门 і дверь, дзверы, 门/ 户/门户 як частка архітэктурнага кода культуры - Пратасеня, Ніна Сяргееўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
Прыводзяцца вынікі лінгвакультуралагічнага аналізу адзінак, якія рэалізуюць архітэктурны код культуры ў рускай, беларускай і кітайскай мовах. Матэрыялам даследавання паслужылі фразеалагізмы з кампанентамі ворота, вароты, 门/大门 і дверь, дзверы, 门/户/门户, узятыя з дванаццаці фразеалагічных слоўнікаў. Прапануецца класіфікацыя фразеалагічных адзінак, у якой яны згрупаваны на падставе семантычных прымет, што ўзыходзяць да анталагічных якасцей варот (дзвярэй), а таксама закадзіраваных ў вобразе варот (дзвярэй) сутнасцей, з’яў і каштоўнасцей. У рамках даследавання дадзенай групы фразеалагічных адзінак выяўляюцца тыпалагічныя падабенствы і адрозненні рэалізацыі архітэктурнага кода ў трох лінгвакультурах.
Keywords: код культуры; архітэктурны код; лінгвакультуралагічны падыход; фразеалагічныя адзінкі; сімвал; вароты; дзверы