Антытэза як прынцып арганізацыі мастацкага тэксту (на матэрыяле трылогіі Э. Базэна «Сям’я Рэзо») - Тучынскi, Аляксей Віктаравіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
На матэрыяле трылогіі Э. Базэна «Сям’я Рэзо» даследуецца роля антытэтычных адносін у арганізацыі мастацкага тэксту. Аналізуюцца супрацьпастаўленні граматычных, лексічных і кампазіцыйных адзінак. Кампазіцыя твора разглядаецца з пункту гледжання зместу і формы. Увага надаецца ўплыву прынцыпу антытэзы на кампаненты плана зместу, у прыватнасці на тэмы, вобразы, падзеі і пад. Вывучаюцца апазіцыі такіх складальнікаў плана выражэння, як элементы архітэктонікі тэксту, рэплікі персанажаў і словы аўтара.
Keywords: антытэза; тэкст; трылогія «Сям’я Рэзо»; кампазіцыя; апазіцыя; лексічная адзінка