Ідэйна-светапоглядныя асаблівасці творчасці Міхася Машары на старонках часопіса «Chryścijanskaja dumka»: тэксталагічны аспект - Юркойць, Дзмітрый Алегавіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
Разглядаецца творчая спадчына заходнебеларускага паэта Міхася Машары, апублікаваная на старонках рэлігійнага часопіса «Chryścijanskaja dumka». Даказваецца, што пры раскрыцці ідэйна-светапоглядных арыенціраў творчасці аўтара немагчыма абмяжоўвацца культурна-гістарычным метадам даследавання, неабходна карыстацца дапаможным тэксталагічным аналізам. Выяўлены змены ідэалагічнага характару ў вершах, якія былі пераапублікаваны ў савецкі час, што дазваляе гаварыць пра цяжкасць аб’ектыўнага разгляду творчасці паэта пры ўмове ігнаравання арыгінальных публікацый. Робіца выснова, што творчасці Міхася Машары ўласціва наяўнасць не толькі шырыні і смеласці мыслення, рыс імажынізму, але і экзістэнцыяльных матываў, далёкіх ад тэндэнцыйнай савецкай паэзіі 1930-х гг.
Keywords: заходнебеларуская паэзія; ідэйна-светапоглядныя арыенціры; тэксталагічны аналіз; перыядычныя выданні; Міхась Машара; часопіс «Chryścijanskaja dumka»; вобраз будучыні