Эмпірыйныя прыкметы і эталоны параўнання ў метафарычным апісанні вачэй чалавека (на матэрыяле рускай, англійскай і іспанскай моў) - Котаў, Кірыл Аляксеевіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
Прааналізаваны 803 метафарычныя дэскрыпцыі вачэй чалавека ў рускай, англійскай і іспанскай мовах. Устаноўлены іх агульныя і нацыянальна-спецыфічныя рысы. Вылучаны эмпірыйныя прыкметы вачэй (колер, памер, форма і інш.) і дэнататыўныя вобласці (расліны, жывёлы, асобы, матэрыяльныя прадукты працы і інш.), якія выступаюць у якасці крыніцы эталонаў параўнання пры метафарычным апісанні вачэй чалавека. Сфармуляваны верагодныя прычыны частотных адрозненняў эмпірыйных прыкмет вачэй, а таксама вызначаны фактары, якія ўплываюць на выбар і частотнасць дэнататыўных абласцей.
Keywords: вочы чалавека; дэскрыпцыя; эмпірыйная прыкмета; дэнататыўная вобласць; эталон параўнання; нацыянальна-культурная спецыфіка; радыяльная катэгарызацыя