Вектары даследчай практыкі ў вобласці «канісказнаўства» на сучасным этапе - Сомаў, Сяргей Эдуардавіч (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2025)
Аналізуюцца асноўныя напрамкі сучаснай даследчай практыкі ў адносінах да жыцця, дзейнасці і творчасці на ўсходнеславянскіх, перш за ўсё на беларускіх, землях Георгія Каніскага – архіепіскапа Магілёўскага і Беларускага, аднаго з выдатных дзеячаў эпохі асветы. Адзначаецца, што цікавасць сучасных свецкіх і царкоўных вучоных звернута ў большай ступені да гістарычнай ролі свяціцеля ў адстойванні праў праваслаўных хрысціян Рэчы Паспалітай на свабоднае веравызнанне ў другой палове XVIII ст., а таксама ў магчымасці вяртання беларускіх уніятаў у праваслаўе. Указваецца, што з філалагічнага пункту гледжання тэкставая спадчына Георгія Каніскага застаецца малавывучанай у сувязі з цяжкадаступнасцю тэкстаў, якія з’яўляюцца бібліяграфічнай рэдкасцю. Асобныя даследчыкі вывучаюць моўны склад твораў архіепіскапа, якія ўключаюць, акрамя агульнарускай лексікі, элементы ўкраінскай, польскай і беларускай моў.
Keywords: Георгій Каніскі; асветнік; праваслаўе; гістарыяграфія; філалогія; філасофія; багаслоўе; літаратуразнаўства