Семантыка імёнаў прадстаўнікоў старажытнаарабскага пантэона - Дунай, Кацярына Вітальеўна; Ісачанкава, Марына Анатольеўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2026)
Аналізуюцца імёны прадстаўнікоў старажытнаарабскага пантэона. Матэрыялам для працы паслужылі паэтычныя тэксты даісламскага перыяду, а таксама звесткі з сачынення «Кніга пра ідалаў» Хішама ібн аль-Калбі (VIII ст.). Прыводзяцца пераклад фрагментаў даісламскіх вершаў, у якіх фігуруюць тэонімы, а таксама каментарыі да гэтых фрагментаў. У сачыненнях згадваюцца імёны багоў, але адсутнічаюць дэталізацыя і разгорнутыя апісанні персанажаў. Праведзенае даследаванне дазваляе зрабіць выснову аб тым, што ў даісламскі перыяд у арабаў існаваў даволі шырокі, але некадыфікаваны пантэон. З дапамогай лінгвакультуралагічнага падыхода ўдакладняецца семантыка вобразаў прадстаўнікоў старажытнаарабскага пантэона.
Keywords: семантыка тэонімаў; даісламскі пантэон; джахілія; сачыненне «Кніга аб ідалах»; лінгвакультуралагічны аналіз