Заканамернасці выбару сродкаў перакладу слоў катэгорыі стану з рускай мовы на французскую - Перзашкевіч, Ганна Алегаўна (Часопіс Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта. Філалогія, 2026)
Вывучаюцца практыка, асаблівасці і заканамернасці выбару сродкаў перакладу слоў катэгорыі стану з рускай мовы на французскую на матэрыяле класічнага перакладу рамана Л. М. Талстога «Ганна Карэніна». У ходзе даследавання ўстанаўліваецца тыпалогія сродкаў перакладу слоў катэгорыі стану з рускай мовы на французскую. Вызначаюцца ключавыя стратэгіі перакладу: выкарыстанне безасабовых канструкцый з займеннікам il, дзеясловаў, прыслоўяў, назоўнікаў або прыметнікаў, а таксама прымяненне граматычнай трансфармацыі сказа. Выяўляюцца заканамернасці выбару канкрэтнай стратэгіі ў залежнасці ад семантычнай групы, да якой адносіцца слова катэгорыі стану, і кантэкстуальнага асяроддзя гэтага слова.
Keywords: катэгорыя стану; пераклад; безасабовая канструкцыя; дзеяслоў; прыслоўе; назоўнік; прыметнік; граматычная трансфармацыя; семантычная групам; Л. М. Талстой